31.1.06

Κουσκους γλυκο με κοτοπουλο και σταφιδες

Η συνταγη χωριζεται σε τρια βασικα μερη: την ετοιμασια του κουσκους, το μαγειρεμα του κοτοπουλου και την ετοιμασια της σαλτσας με σταφιδες. Το πρωτο κομματι (κουσκους) ειναι σχετικα περιπλοκο αν το ετοιμασεις με τον παραδοσιακο τους τροπο και χρειαζεται ενα ειδικο σκευος οποτε θα το παραλειψω, ετοιμαστε το οπως λενε οι οδηγιες χρησεις στο κουτι του (του ριχνεις ζεστο νερο και το αφηνεις δυο λεπτα νομιζω). Μεγαλη διαφορα δεν νομιζω να κανει, η νοστιμια ειναι στη σαλτσα, αν και μια μικρη συμβουλη, το νερο λιγο λιγο και ανακατεμα πολυ καλα και πολυ ωρα να μη σβολιασει και να γινει αφρατο. Για την παρακατω αναλογια υλικων που αντιστοιχει σε 8-10 ατομα, χρησιμοποιησαμε γυρω στο ενα κιλο κουσκους


Παμε στο κοτοπουλο.


Υλικα:
1 κοτοπουλο τεμαχισμενο (σε μεγαλα κομματια) με την πετσα του
2 κρεμμυδια
8 κουταλιες λαδι
1,5 κουταλακι αλατι
6 ντοματες
1,5 κουταλακι μαυρο πιπερι (τρια βαζουν στο μαροκο μας ειπε, για γερα στομαχια :Ρ)
2 κουταλακια "τζιντζερ" σε σκονη
2 κουταλακια "χρωμα" (φανταζομαι σαφραν γιατι βγηκε κιτρινο)
2 καροτα κομμενα σε μεγαλα κομματια
ζεστο νερο


Πως;
Για να μην τα πολυλογω ολα αυτα στην καρατσολα να βρασουν! Πρωτα λιγακι (κανα δεκαλεπτο) το κοτοπουλο με το αλατι, το λαδι και το κρεμμυδι να τσιγαριστουν (μη σας αρπαξει! φερτε το βολτες) και μετα ριχνουμε σιγα σιγα τις ντοματες τριμενες σαλτσα, νερο ζεστο να ξεπερασει το κοτοπουλο σε υψος στην κατσαρολα, τα υπολοιπα υλικα και το καπακωνουμε κι αφηνουμε να βρασει. Κανα δυωρο σε μετρια προς δυνατη φωτια.


Παμε τωρα και στο "εξωτικο", την σαλτσα με σταφιδες και κανελα.


Υλικα:
6 κρεμμυδια μεγαλα
1 κουταλακι αλατι
250 γρ σταφιδες ξανθες
3 κουταλακια κανελα
4 κουταλακια ζαχαρη
2 κουταλιες λαδι


Πως;
Κοβουμε τα κρεμμυδια σε φετες, οχι πολυ μικρα κομματια, και τα βαζουμε σε ενα κατσαρολακι με το αλατι να βρασουν σε αρκετο νερο, τουλαχιστον μιση ωρα και βαλε. Ταυτοχρονα εχουμε βαλει τις σταφιδες σε νερο να μουλιαζουν. Μολις το κρεμμυδι γινει διαφανο και μαλακο, στραγγιζουμε τις σταφιδες και τις προσθετουμε στο κατσαρολακι. Κανουμε αρκετες βολτες μεχρι να σωθει αρκετα το νερο και προσθετουμε τα υπολοιπα (κανελα, ζαχαρη, λαδι). Συνεχιζουμε να κανουμε βολτες μεχρι που το νερο σωνεται τελειως και αρχιζει να μυριζει και να πιανει σχεδον κατω στην κατσαρολα.



ΕΤΟΙΜΟ!!
Στρωνουμε το κουσκους σε μια πιατελα, απο πανω βαζουμε το κοτοπουλο ως εχει σε μεγαλα κομματια και απο πανω "καλυπτουμε" το κοτοπουλο με τις σταφιδες. Περιχυνουμε με το ζουμι απο το κοτοπουλο που εχει μεινει στην κατσαρολα (καλο ειναι να εχει μεινει αρκετο για να να παρει καλα ολο το κουσκους).


Μμμμμμμμ...... :)