4.7.05

Φωτορεπορταζ "Γιορτες Sant Cugat"

Αυτο το σαββατοκυριακο ηταν οι τοπικες γιορτες εδω στο Sant Cugat που μενω (προαστιο Βαρκελωνης) και μια και οι μισοι φιλοι εχουν φυγει για διακοπες πηρα την καινουρια μου φωτογραφικη και κατεβηκα να αποθανατησω τις παραδοσιακες εκδηλωσεις (για χαρη σας βρε ολα! για να μαθαινετε)

(η πλατεια του χωριου, με το εμβλημα της το μοναστηρι ηλικιας 1700 χρονων)
monastir Sant Cugat

Σε ενα καταλανικο πανυγυρι αυτο που δε λειπει ποτε ειναι οι castellers, τα ανθρωπινα καστρα. Ειναι εκπληκτικο θεαμα, το αγαπημενο μου. Εδω δεν εχουν ταυρους και τετοια, η Καταλονια εχει εντελως δικα της εθιμα. Οι castellers λοιπον ειναι μια ομαδα ανθρωπων που φτιαχνουν πυργους ανεβαινοντας ο ενας στην πλατη του αλλου. Οσο ψηλωνει ο πυργος τοσο μικροτερης ηλικιας ατομα ανεβαινουν στους πανω οροφους (θεμα κιλων προφανως), μεχρι που στην κορυφη πρεπει να σκαρφαλωσει παντα ενα παιδακι, να σηκωσει το χερι και να ξανακατεβει.

casteller 4-1

Ο πυργος θεωρειται επιτυχης αν ολοι κατεβουν χωρις να πεσουν και θεωρειται μισος αν πεσουν αφου το παιδακι εχει σηκωσει το χερι, αλλιως δεν παιρνουν κανενα ποντο. Οι ποντοι αυξανουν με το βαθμο δυσκολιας του πυργου, που μετριεται απο τα ποσα ατομα συμμετεχουν, πχ αν ειναι ενα πυργος 5 επι 3 σημαινει οτι εχει πεντε οροφους με τρια ατομα ανα οροφο (οπως αυτος της κατω φωτογραφιας).

casteller 6-3

Το χειροτερο ειναι οταν πεφτουν, δεν υπαρχει στρωμα η τιποτα τετοιο,απλα οι ανθρωποι που ειναι κατω και σγκρατανε τον πυργο δημιουργουν ενα ειδος ανθρωπινο στρωματος που κοβουν την πτωση, ειναι πατνως θεαματικο γιατι πεφτουν απο αρκετο υψος και ιδιως τα μικρα που βρισκονται πιο ψηλα τρωνε μεγαλο φοβο και βαζουν τα κλαματα και τετοια, συνηθως βεβαια κανεις δεν χτυπαει σοβαρα.

Ενα αλλο εθιμο εδω ειναι οι λεγομενες "migas manchegas". Δεν προκειται περι μυγων φυσικα και για να ειμαι ειλικρινης δεν ειναι καταλανικης προελευσης αλλα απο μια αλλη περιοχη, την Castilla la mancha εξου και το manchegas. Προκειται για παλιο ψωμι τριμμενο και τηγανισμενο σε λαδι και χοιρινο λιπος, προσθετωντας σκορδο, πιπεριες και λουκανικο χωριατικο. Ειναι πολυ νοστιμο, μιαμ μιαμ!!

Η προετοιμασια...
45 fournaroi...

...και το αποτελεσμα!
migas

Αλλο χαρακτηριστικο εθιμα ειναι οι διαβολοι και το correfocs, μεταμφιεσμενοι νεαροι που τρεχουν στους δρομους πεταγοντας πυροτεχνηματα και κρατωντας ξυλα απο οπου βγαινουν σπιθες και φωτιες και λοιπα, ενω το πληθος τους ακολουθει η αντιθετα προσπαθει να κρυφτει οπου βρει για να μην το παρουν τα σκαγια.

(η φωτο ειναι απο το ιντερνετ, δεν ειναι δικη μου, που να παρεις φωτογραφικη μες στο χαμο :P)



Οι γιορτες αυτες γενικα ειναι πολυ ομορφες και πολυ καλα διοργανωμενες. Γιαυτο αν θελησετε να ερθετε Καταλονια ελατε τον Σεπτεμβρη που ειναι οι παραδοσιακες γιορτες της Βαρκελωνης και πολλων αλλων περιοχων εδω γυρω (στυλ ελλαδας δεκαπενταυγουστο που εχουν πανυγηρι σε ολα τα χωρια). Αυτα τα φολκλορικα και για σημερα...αυριο μαθημα ισπανικης paellas! :)

2 comments:

alex said...

Πολύ καλή η ανταπόκριση σας Κα.Ζαχαρέα μας :)

Σεπτέμβρη θα είμαι ελπίζω εκεί.

Stefanos said...

Λέγε λέγε και άλλα.. Εμείς ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πανηγυρική εμφάνιση στην Μπαρτσελόνα!!