11.9.07

11 de Setembre

Πως;;;

Τοσα χρονια Βαρκελωνη και δεν εχουμε μιλησει για την εθνικη τους εορτη;;;
Α πα πα, αδικαιολογητη παραλειψη!

Μνημειο του Κασανοβας, πρωθυπουργος της Καταλονιας το 1714

Που λετε οι Καταλανοι ειναι περιεργοι ανθρωποι. Ισως ειναι ο μονος λαος που εχει κανει εθνικη του εορτη την εθνικη του ηττα. 11 Σεπτεμβρη 1714, ο καταλανικος στρατος χανει την τελικη μαχη κοντρα στο ισπανικο στρατο των Βορβονων (οι τοτε ισπανοι βασιλιαδες) και η Βαρκελωνη πεφτει (ηρωικα φανταζομαι, παντα ηρωικα πεφτουν :Ρ). Τοτε ξεκιναει η ισπανικη κυριαρχια στην περιοχη που συνεχιζει μεχρι σημερα. Αυτη την ημερομηνια λοιπον, μαλλον εθνικου πενθους παρα εορτης, διαλεξαν για να γιορταζουν και να θυμουνται το καποτε καταλανικο κρατος, να τραγουδανε τον εθνικο τους υμνο, να κρεμανε την σημαια τους στα μπαλκονια και να ελπιζουν για μια ανεξαρτητη καταλονια που θα ερθει (;) καποια μερα (*). Αυτα σε γενικες γραμμες, γιατι ουτε ιστορικος ειμαι ουτε τοτε ηταν ξεκαθαροι με την σημερινη εννοια οι οροι "ισπανικο" και "καταλανικο" κρατος, μαλλον για ενα μπερδεμα με βασιλεια θα επρεπε να μιλαμε.


Και για οσους εχουν μεινει λιγο πισω στην ιστορια και νομιζουν οτι αυτα τα περι ανεξαρτησιας των Καταλανων ειναι απλα τοπικιστικες υστεριες, να σας ενημερωσω πως το θεμα εχει πολυ πιο βαθειες ριζες και μαλλον πλησιαζει στο Αγγλο/Ιρλανδικο-Σκωτσεζικο ζητημα παρα στην κοντρα Αθηνα/Θεσσαλονικη.

Παω να δω την καταθεση στεφανιων και να ακουσω την μπαντα... Σημασια εχει οτι ειναι ΑΡΓΙΑ!!! :DDDD

(*) Αυτες τις μερες εχουν ερχισει να μιλανε ανοιχτα για δημοψηφισμα που θα αφησει το θεμα της ανεξαρτησιας στα χερια των πολιτων, για το αν ειναι εφικτο, τι επιπτωσεις θα ειχε, την θεση που μπορει να εχει καποια στιγμη η ανεξαρτητη καταλονια στην Ευρωπη.... Τωρα εγω απλα σας μεταφερω τι ακουω, μην πεσουν απανω μου οι ισπανοι να με φανε! Και στο κατω κατω ας γινουν ανεξαρτητοι αφου τοσο το θελουν κι ας μας αφησουν ησυχους πια! :)

10 comments:

Jaume Barcelo said...

Ara és hora segadors!!!!

snikolas said...

Έχουμε κόντρα με τους Αθηναίους; Πότε; Γιατί; :)

Anna said...

SI si Jaume, Visca Visca! :P

Νικολα, οχι ε; Μαλλον λαθος θα καταλαβα εγω τοτε... ("γιατι εχει αθηναϊκες πινακιδες!!!")

Anonymous said...

Καλησπέρα. Λίγο αργά απαντάω στο σχόλιο, αλλά κάτι το καλοκαίρι, κάτι οι εκλογές, αποσυντονίστηκα... Φίλη Άννα, μην ξεχνάς ότι η μεγάλη μας εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου είναι ο εορτασμός ουσιαστικά της ήττας μας στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Γιορτάζουμε την αντίσταση μας, αλλά χάσαμε τότε.. Βέβαια δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Πάντως εγώ επιμένω ότι με τους Ισπανούς μας δένουν πιο πολλά πράγματα, και είμαστε πιο κοντά σε συμπεριφορά απ'ότι με τους Ιταλούς. [ένας χαμουτζής :) ]

Νicola Beerman said...

...συμφωνω με τον μιχαλη και πραγματικα ποτε δεν καταλαβα πως προηλθε το ''ουνα φατσα ουνα ρατσα''.

espeRanGa said...

Η απελυθερωση της Καταλονιας απ'οτι καταλαβα ειναι ουτοπια.
1) Το κινημα της ανεξαρτησιας μπορει να ειναι βροντερο αλλα δεν παυει να ειναι μικρο. Κι αυτο φαινεται απο τις εκλογες. Ο κοσμος εχει βαρεθει ή δεν το ενδιαφερει καθως ολες οι μεριες εχουν λερωμενη τη φωλια τους.
2) Επειτα, τι ανεξαρτητη Καταλονια θελουνε; Γιατι καλα συμπορευονται ολοι οι καταλανοι μαζι... Για να δουμε μετα που θα διασπαστουν γιατι οι μεν θεωρουν τη καταλανικη καταγωγη ανωτερη (φασιστες) και οι δε ειναι οπαδοι της δευτερης ισπανικης δημοκρατιας (σοσιαλιστες μεχρι αναρχικοι);;
3) Ποιος ακριβως τους ειπε οτι στην μια, ενιαια και ανεξαρτητη Καταλονια (οπως την οριζουν αυτοι..) θα θελησουν να τους ακολουθησουν οι βαλεαριδες νησοι, η Ανδορα και η Βαλενθια;; Ηλιθιοι ειναι; Θα φυγουν απο τη μια ηγεμονια για να πανε στην αλλη;
4) Και για να το γενικευσουμε, κατι τετοιο θα σημανει τη διαλυση του ισπανικου κρατους... Και η Ανδαλουσια, και η Γαλικια, και η Βαλενθια και η χωρα των Βασκων εχουν αντισοιχα κινηματα.. Θα κατσουν με σταυρωμενα χερια; Θα ιδρυθουν αλλες 5-10 ΕΤΑ και δωστου!

Έτσι βλεπω εγω το καταλανικο ζητημα. Εκει που θα συμφωνησω 100% μαζι τους (οχι οτι δεν συμφωνω στα υπολοιπα, αλλα ειναι οι αμφιβολιες που εχω παραπανω) ειναι στην επισημη αναγνωριση της γλωσσας τους απο την Ε.Ε.

..και ναι, μου λειπει η Bartzeloona... :(

Anna said...

Μιχαλη και Νικολα, δεν μπορω παρα να συμφωνησω μαζι σας αν και δεν εχω μεγαλη εμπειρια με τους Ιταλους (αν και με τους λιγους που εχω γνωρισει εχουμε δεσει καλα και τους εχω δει επισης πολυ ιδιους).


Esperanga, δεν ειμαι και τελειως σιγουρη οτι ειναι ουτοπια. Καταρχην το πλεον καταλανιστικο κομμα ειναι για δευτερη συνεχομενη τετραετια στην κυβερνηση (εστω και με συνασπισμο κομματων), οποτε τι εννοεις φαινεται στις εκλογες; Το οτι υπαρχουν ιδεολογιες ολων των χρωματων ειναι λογικο, σε μια χωρα παντα θα υπαρχουν απο ακροδεξιους μεχρι ακροαριστερους και η Καταλονια δεν αποτελει εξαιρεση, κανεις δεν ειπε οτι οι μονοι που θελουν ανεξαρτησια ειναι οι αναρχικοι, μπορει ισως ομως παρα τις διαφορες ιδεολογιες να συμπιπτουν σε κατι κοινο (στην ανεξαρτησια της Καταλονιας, ο καθενας για τους λογους του φυσικα).
Πιστευω πως η αρχικη ιδεα δεν ειναι να συμπεριλαβουν την Βαλενθια ή τα νησια μια και αυτα οπως λες δυσκολα θα ακολουθησουν (ιδιως η δεξιοκρατουμενη Βαλενθια). Νομιζω θα τους αρκουσε η τωρινη Καταλονια και το αλλο θα μεινει λιγο σαν τα δικα μας τα ονειρικα τα περι Βυζαντιου και μεγαλης ελλαδας που ειναι μονο ιστορικη μνημη πλεον. Απο την αλλη μην το βλεπεις τοσο δυσκολο να αλλαξει ο χαρτης, καθε μερα αλλαζει. Τωρα προσφατα δεν εγινε το Μαυροβουνιο ανεξαρτητο μεσω δημοσκοπηματος; Σημερα μαλιστα οι Βασκοι συζητουσαν αντιστοιχο δημοσκοπισμα στη Βουλη τους. Και νομιζω πως η Ανδαλουσια, η Γαλικια και η Βαλενθια δυσκολα θα το κυνηγησουν να αποκοπουν, απο οικονομικη και μονο αποψη δεν εχουν την δυναμη της Καταλονιας, ιδιως οι Ανδαλουσιανοι ειναι πολυ "ισπανοι".

Παντως θα συμφωνησω μαζι σου στο οτι ειναι τοσο περιπλοκο και εχει τοσες πολλες παραμετρους το ζητημα που δεν
νομιζω να μπορουμε να το αναλυσουμε ετσι στα πεταχτα :)

Ωστε σου λειπει ε; Σε καταλαβαινω. Πολλους Βαρκελωνεζικους χαιρετισμους!

espeRanGa said...

Για τις εκλογες εννοω αυτο που εννοεις κι εσυ! Οτι ειδε το PSOE Καταλονιας οτι δε τραβαει και πηρε αγκαλιτσα τα υπολοιπα να κανει "αριστερη" συμμαχια. Απο το τιποτα καλη κι η Παναγιωταινα... Οι καταλανοι δεν ψηφιζουν για την ανεξαρτησια τους. Το πως βρεθηκε στη κυβερνηση ειναι πολιτικα τερτιπια που αδικουν τη πλειοψηφια - το PP στη συγκεκριμενη περιπτωση.

Και ναι, προφανως, η Καταλονια ειναι μια χωρα οπως ολες τις αλλες και εχει απ'ολα τα κινηματα αλλα εγω εθεσα το ερωτημα αν αυτη ειναι η χωρα που θελουνε(με). Τη χωρα των super-Ισπανων οπως θυμαμαι μερικοι οτι κοροιδευαν.

Ο χαρτης αλλαζει ευκολα οπου δεν υπαρχει "τιποτα". Στη Καταλονια υπαρχουν πολλα συμφεροντα.

Τελοσπαντων... μακαρι!

Α ναι, και την ημερα της 28ης γιοραζουμε το ΟΧΙ εναντια στο φασισμο και τη νικη της Ελλαδας στην εισβολη των Ιταλων (που δεν ηταν και λιγο πραγμα ετσι..). Ολα τα υπολοιπα ηρθαν μετα μαζι με τους Γερμανους τα οποια δεν τα γιορταζουμε. Καθως ακομα πιο μετα οπως μπηκαν οι Γερμανοι (και χασαμε), ετσι εφυγαν κιολας, οποτε ξανανικησαμε.

Παντα φιλικα :)
fins ara

Anna said...

Καταρχην εγω με "πλεον καταλανιστικο κομμα" δεν εννοουσα την PSOE αλλα την Esquerra :) Και κατα δευτερο αν καποιος αδικηθηκε ηταν η CiU που ηταν οι νικητες και εμειναν απεξω, η PP δεν εχει καμια ελπιδα στην Καταλονια, ποτε δεν ειχε.

Οσο για τους σουπερ-Καταλανους και σουπερ-Ισπανους, μαλλον δεν πολυκαταλαβαινω τι εννοεις. Παντως οπως το βλεπω εγω, ειτε ανεξαρτητοι ειτε οχι, οι Καταλανοι που αυτοθεωρουνται ανωτερη φυλη ειναι πολυ μικρη μειοψηφια. Αλλο να θεωρησαι διαφορετικος ή μη-Ισπανος κι αλλο να εισαι φασιστης. Δεν νομιζω οτι μπαινουν καν στο παιχνιδι κι ουτε ειναι αυτοι που πραγματικα θα παιξουν ρολο. Και σιγουρα δε νομιζω να καταληξει ετσι η Καταλονια... ελπιζω! :)

Οσο για τα περι 28 Οκτωβριου εχεις απολυτο δικιο! Για να δουμε τι θα πει ο Μιχαλης...
Besos!

espeRanGa said...

Εχμμμ ναι, λαθος μου. Η CIU αδικηθηκε τελικα.

Ρε παιδακι μου, αυτο που εννοω ειναι οτι με βαση τις εκλογες του 2003 και τη wikipedia, η Esquerra πηρε 11.9%! Θετει, η CiU (30 κατι %), το PSC (άλλο 30 κατι %) ή το PP (10 κατι %), επισημα ζητημα ανεξαρτησιας; Απ'οσο γνωριζω μαλλον οχι..

Αυτο φαινεται απο τις εκλογες.

Νταξει, τωρα το τι ποσοστο ανηκει στους καταλανους φασιστες δεν το γνωριζει κανεις. Απλα, αυτη την εντυπωση πηρα εγω. Οτι υπαρχουν και αυτοι. Που σιγουρα δεν ειναι μεγαλο το ποσοστο, αλλα ειναι υπολογισιμο για να μη παρεκλινει το κινημα.

Σουπερ-ισπανους τους ονομαζουν ολη η υπολοιπη Ισπανια απ'οσο μου εξηγουσαν. Και καλα, επειδη κλαιγονται πολυ για τα οσα περασαν στη δικτατορια κατω απο το ζυγο του στεματος τα παλαιοτερα χρονια, οι υπολοιποι ισπανοι υποστηριζουν οτι τα ιδια ακριβως περναγε σχεδον καθε ισπανικη πολη με αυτους. Απλα αυτοι το εχουν κανει θεμα και γι'αυτο το θεωρουν περισσοτερο σαν προφαση παρα σαν πραγματικη αιτια. Η αληθεια ειναι πως δε γνωριζα αρκετα πραγματα για να αντικρουσω τις αποψεις τους... Πολυ περισσοτερο οταν τα ατομα που μου το ελεγαν ηταν σοβαρα και δε χωραγε να ους αμφισβητησω.

bona nit!