11.10.07

Σαν τον δρακουμελ

Με το που ξεκιναει το φθινοπωρο και οι πρωτες βροχες πεφτουν στο καταλανικο εδαφος, οι συζητησεις αρχιζουν να περιστρεφονται εντονα γυρω απο ενα φλεγον θεμα: τα μανιταρια (bolets). Βλεπετε, οι καταλανοι το εχουν αναγαγει σχεδον σε εθνικο σπορ, το κυνηγι των μανιταριων. Που σημαινει πως καθε σαββατοκυριακο η μιση καταλονια βρισκεται στις εξοχες και στα βουνα να ψαχνει μετα μανιας τον πολυτιμο θησαυρο, αν βεβαια ο καιρος εχει ευνοησει κι εχει βρεξει. Αλλιως ειμαστε ικανοι να βγουμε στο δρομο ημιγυμνοι και να χορευουμε ομαδικα τον χορο της βροχης, χωρις βροχη δεν εχει bolets, κι αν περασει ο Σεπτεμβρης-Οκτωβρης και δεν εχει βρεξει παει, τελειωσε η σεζον και πηγε χαμενη, του χρονου παλι. Σε αλλες χωρες μπορει να γκρινιαζουν που ξεκινησαν τα πρωτοβροχια και ουσιαστικα ερχεται χειμωνας, εδω οχι, εδω το χαιρομαστε και τηλεφωνουμε την παρεα να δουμε που, πως, ποτε θα κανονισουμε να πεταχτουμε στο κοντινοτερο βουνο. Δεν γινεται να μη σε πιασει ο πυρετος του χρυσου. Στην τιβι ειδικα προγραμματα παιζουν αυτη την εποχη, που περιλαμβανουν μανιταρο-συνταγες, ποιος ειναι ο καταλληλος εξοπλισμος, ποια ειναι τα καλα και ποια τα δηλητηριωδη μανιταρια, πως να τα κοψεις και πως να τα διατηρησεις.... ειναι θεμα εθνικης μανιταρομανιας! Και να μη σου αρεσουν δηλαδη, μονο και μονο για την εκδρομη στην εξοχη και την παρεα θα πας κι ας ειναι και για να μαζεψεις καστανα! Ασε που ο καθαρος αερας σου ανοιγει την ορεξη και η εκδρομη συνηθως τελειωνει σε καποια ορεινη ταβερνα...


Προσοχη στα στρουμφακια! Τα ομορφα κοκκινωπα σπιτακια τους ειναι ακρως παραισθησιογονα και δηλητηριωδη.


Τωρα βεβαια το που ακριβως πρεπει να πας να ψαξεις ειναι ενα μυστικο καλα φυλαγμενο, που περναει απο γενια σε γενια, παραμενοντας στην οικογενεια ασφαλισμενο με ορκους τιμης και αιματος. Κανεις δεν θα σου πει ποια ειναι η καλη πλαγια. Κι αν βρεις καμια μην κανεις την βλακεια και το πεις σε κανεναν. Την επομενη μερα η καλη πλαγια θα ειναι πιο πυκνοκατοικημενη κι απο το κεντρο της Βαρκελωνης. Και προπαντως προσοχη στο τι θα μαζεψεις! Αν δεν πας με καποιον εμπειρο καλυτερα κανε τη βολτα σου και μαζεψε αγριολουλουδα. :)

8 comments:

Derek said...

ωραία τα μανιτάρια
τα από τότε που πήγα στην Φινλανδία τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση!!!

snikolas said...

μιαμ μιαμ bolets! Είναι νόστιμα τα άτιμα...

Apostolos Papadis said...

Στο αίθριο ενός κτίριου κοντά στο Liceu,eίχε και έκθεση μανιταριών μαζί με έντύπο για να ξεχωρίζεις τα μανιτάρια! Μα τέτοια μανία;

Anna said...

Derek, δεν ηξερα οτι εχουν κι οι Φιλανδια τετοιες μανιες. Οντως ωραια, ειναι πολυ νοστιμα!

Snikola, εντελως σαν τον δρακουμελ ακουγεσαι! :D

tiverius, τετοια και χειροτερη! Παρεπιπτοντως, εισαι γουρλης για την barça, καθε φορα που πας σε αγωνα κερδιζει! Να ξαναρθεις!!

Apostolos Papadis said...

Είναι τρελλοί αυτοί οι Καταλάνοι!

Δεν είναι και εύκολο να χάσει η Μπάρσα! Πάντως μέχρι τώρα έχω 4 στα 4! Αλλά το ότι έσπασε η κακή παράδοση με την Atletico κάτι σημαίνει... :-)

Anonymous said...

γιαμι. και πανάκριβα όταν μπορείς να αγοράσεις τα άγρια.
να σου στείλω καμιά συνταγή
να τους τρελάνεις τους καταλανούς.

Me:Moir said...

Τα λατρεύω. Και θυμάμαι που μικρή ήμουν σίγουρη πως μέσα τους ζούν στρουμφάκια. (Ακόμα και σήμερα κάθε φορά που βλέπω καλοσχηματισμένο μανιτάρι αυτό θυμάμαι) :)

Anna said...

ammos sta mallia mou (μα ειναι nickname αυτο βρε ανθρωπε; πως να σε πω τωρα εγω; "γεια σου αμμε!" :Ρ:Ρ), στειλε οτι συνταγες εχεις, ετσι κι αλλιως η μαγειρικη ειναι μεγαλη αγαπη, κι αν συνδιαζει μανιταρια ακομα καλυτερα! Οσες φορες εχω παρει αγρια εκαναν γυρω στα 30 ευρω το κιλο αν θυμαμαι καλα, εξαρταται και το ειδος βεβαια, οποτε, ναι, πανακριβα!

me:moir δυστυχως δεν εχω βρει ακομα απο αυτα τα ομορφα κοκκινα με τις βουλες αλλα ειμαι σιγουρη πως αν βρω θα τα κοιταξω καλα καλα να δω μηπως κανενα μπλε κεφαλακι με κοιταει! :)