3.7.05

Γαμοι ομοφυλοφιλων

Με το νομο που ψηφιστηκε την τελευταια βδομαδα στην Ισπανια οι ομοφυλοφιλοι πλεον οχι μονο μπορουν να παντρευτουν αλλα εχουν τα ιδια ακριβως δικαιωματα με τα υπολοιπα παντρεμενα ζευγαρια, συμπεριλαμβανομενου της υιοθεσιας παιδιου. Με αυτο το νομο, η Ισπανια γινεται αν δεν κανω λαθος η πρωτη χωρα παγκοσμιως που επιτρεπει κατι τετοιο. Μπραβο στους Ισπανους που ειναι τοσο μπροστα και τοσο ανοιχτομυαλοι, δεν το περιμενα απο μια χωρα Μεσογειακη με παρομοια νοοτροπια με Ελλαδα και ενα παρελθον ακρως καθολικο και συντηρητικο.
Οι διαδηλωσεις του προηγουμενου σαββατοκυριακου της Εκκλησιας και λοιπων μελων Opus Dei κατα του νομου ευτυχως δεν ειχαν κανενα αποτελεσμα. Οχι μονο αυτο αλλα η διαδηλωση τους ηταν καθαρα αντι-συνταγματικη γιατι δεν φωναζαν για να υποστηριξουν δικα τους δικαιωματα αλλα κοντρα των δικαιωματα μιας αλλης κοινωνικης ομαδας. Αναρωτιεμαι που ειναι ολοι αυτοι οι ρασοφοροι (και οι δικοι μας στην ελλαδα συμπεριλαμβανομενοι) οταν γινονται διαδηλωσεις για πολυ σημαντικοτερα θεματα.

16 comments:

- said...

Το πιο ενδιαφέρον είναι η απήχηση του μέτρου: το 62% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομοφυλόφιλων (ενώ είναι, εύλογα, πιο διχασμένο στο θέμα της υιοθεσίας, με μοιρασμένα ποσοστά). Γενικώς, οι Ισπανοί είναι εξαιρετικά ανοιχτοί σαν κουλτούρα, παρά το έντονο στίγμα της καθολικής εκκλησίας.

Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη για τα στοιχειώδη, αν πχ μπορεί ένας ομοφυλόφιλος να γίνει ...δημόσιος υπάλληλος (θυμάμαι σχετική ερώτηση σε πρόσφατο γκάλοπ).

Νομίζω πως είναι η τέταρτη παγκοσμίως χώρα, που ρυθμίζει νομοθετικά το ΓΑΜΟ. Υπάρχουν και άλλες που καθιερώνουν αστικά σύμφωνα συμβίωσης κλπ.

alex said...

Θα μπορούσα να κάνω παραγωγή νυφικών και γαμπριάτικων gay μπλουζακίων... θα βγάλω πολλά λεφτά :)

Στην Ελλάδα παίζουν ακόμα μπουνιές και κλωτσιές...έχουμε βουλευτές που μιλούν για κουσούρια αντί να βάζουν κανά τρίποντο(δεν το συζητώ για την εκκλησία που έχει βαθειά μεσάνυκτα και ας είναι πρώτοι στην ακολασία).

Μέχρι να έρθει η ώρα για να το συζητήσουμε σοβαρά εδώ στην πατρίδα πρέπει να λύσουμε πιο σοβαρά προβλήματα όμως.
Οικονομία,ασφαλιστικό, παιδεία,υποδομές...κτλ κτλ.

Δεν έχω αντιρρήσεις επί του θέματος....αλλά ακόμα δεν είναι ώρα για τέτοιες μεταρρυθμίσεις νομίζω.

alex said...
This comment has been removed by a blog administrator.
morpheous said...

θέλω να δω τα παιδάκια που θα υιοθετήσουν πως θα είναι σε 20 χρόνια...
μαζί τους είμαι σε όλα αλλά έλεος, όχι και υιοθεσία...

- said...

Alex, μέχρι να "έρθει η ώρα του" άνθρωποι δίπλα μας θα αδυνατούν να ρυθμίσουν στοιχειώδη αστικά δικαιώματά τους. Ο γάμος - πέρα από κιτς - ίσως παραείναι θορυβώδης θεσμός για την περίσταση. Η δυνατότητα όμως για ρύθμιση, σε επίπεδο ενός αναγνωρίσιμου νομικά συμφωνητικού, των κληρονομικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων ανάμεσα σε δύο άτομα ιδίου φύλου, πρέπει και μπορεί να υπάρξει. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να γίνουν ...δρόμοι και πανεπιστήμια πριν από αυτό. Νομικά είναι απλό.

Για την υιοθεσία συμφωνώ. Είναι ασύγκριτα πιο ευαίσθητο και αμφισβητούμενο ζήτημα. Δεν μπορεί να αναγκάζεις ένα παιδάκι να μοιραστεί το σταυρό σου, ούτε να το κάνεις αντικείμενο κοινωνικών πειραματισμών. Σε άλλες, ιδανικές κοινωνίες το συζητάμε. Εδώ και τώρα αναντίρρητα όχι.

- said...
This comment has been removed by a blog administrator.
alex said...

netpen μάλλον δεν το έθεσα σωστά και δεν με κατάλαβες.
θεωρώ την κοινωνία μας ανέτοιμη και ανώριμη για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα.
Κατανοώ την ανάγκη για ίση μεταχείριση νομοθετικά όμως οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το κόμπλεξ της "ανωμαλίας" όπως απαράδεκτα την λένε. Είναι ακόμα συντηριτικοί...όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και οι νέοι δυστυχώς.
Εδώ βγήκανε στους δρόμους οι θρησκόληπτοι για το γελοίο θέμα των ταυτοτήτων...που να ανοίξει και θέμα γάμου-νομικής μεταρύθμισης για τους ομοφυλόφιλους.
Νομικά είναι απλό, συμφωνώ, αλλά δεν νομίζω να περάσει εύκολα στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Δυστυχώς όχι ακόμα.
Τι να λέμε τώρα...εδώ πολλοί πήραν το μέρος του κούγια στον γνωστό καβγά.

Anna said...

Δεν νομιζω οτι στην Ισπανια εχουν ολα τα αλλα θεματα λυμενα και γιαυτο περασαν σε αυτο...αν περιμενουμε να λυθουν ασφαλιστικα και παιδειες θα περιμενουμε πολυ καιρο ακομα και ειναι κριμα.

Η υιοθεσια ειναι πολυ καυτο ζητημα και θελει μεγαλη συζητηση. Οταν ειπα οτι η Ισπανια ειναι η πρωτη παγκοσμιως χωρα που το ρυθμιζει εννοουσα ακριβως αυτο, το οτι επιτρεπει τις υιοθεσιες, που μεχρι τωρα ακομα και χωρες που ειναι χρονια μπροστα στο ζητημα των ομοφυλοφιλων δεν εχουν τολμησει να το θιξουν. Το κακο θα ειναι οτι οι ομοφυλοφιλοι θα ερχονται δευτεροι σε προτιμιση στις λιστες υιοθεσιων και αυτο εχω την εντυπωση οτι θα δημιουργησει ενα καθεστως παιδιων "δευτερης κατηγοριας" που αφου δεν θα μπορουν να βολευτουν σε "κανονικα" σπιτια θα τα δινουν σε ομοφυλοφιλα ζευγαρια.

Anonymous said...

χμμμ ναι, μου έκανε κι εμένα εντύπωση που κάτι τέτοιο έγινε πρώτα στην έντονα καθολική Ισπανία και όχι, ας πούμε, στην άθρησκη Γαλλία. Πρόβλεψις: ο πολιτικός γάμος των ομοφυλόφιλων θα θεσπιστεί στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία, 10-15 χρόνια πριν θεσπιστεί κι εδώ στην Αμερική.

Anna said...

netpen πολυ σωστα τα λες, συμφωνω απολυτα! Δεν ειναι αναγκη παντα να κοιταμε αν συμφωνει η αν ειναι ετοιμος ολοκληρος ο πληθυσμος, για θεματα οπως ατομικα δικαιωματα ο νομος πρεπει να προηγειται...δυσκολο ομως να βρεθει κανενα κομμα στην Ελλαδα να τολμησει να δεχτει την απηχηση μιας τετοιας πραξης, οταν ολες οι κινησεις τους βασιζονται σε καθαρα λαικιστικα και ηχηρα θεματα κι οχι στα μικρα και σημαντικα.

- said...

Κάτι τρέχει με τα σχόλια στο blog σου Άννα. Χθες, δύσκολα μου δεχόταν την καταχώριση (τελικά την έκανε διπλή!). Επιπλέον, το τελευταίο μου σχόλιο, ενώ χθες εμφανίστηκε κανονικά, σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το σχόλιό σου επ' αυτού!

Anna said...

Εχεις δικιο, μολις το ειδα....οντως ενω το πρωι το σχολιο σου φαινοταν κανονικα (εξου και η απαντηση μου) τωρα δεν το βλεπω...κριμα κι ηταν ωραιο σχολιο. Δεν ξερω αν ειναι προβλημα του δικου μου blog η αν απλα ο blogger εχει κανενα μικρο προβλημα σημερα

- said...

Δε βαριέσαι... η απάντησή σου το αντικατοπτρίζει μια χαρά! :)

dgalanis said...

εκτός από την Ισπανία το ίδιο ισχύει και στην Ολλανδία, το Βέλγιο, και τον Καναδά

dgalanis said...

επίσης να σας θυμίσω πως στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα λύσει τα ζητήματα της ελευθερης συμβίωσης ανάμεσα σε ετεροφυ΄λόφιλους πόσο μάλλον σε ομοφυλόφιλους

alex said...

Πολύ θα χαρώ να γίνει σύντομα μια μεταρύθμιση.
Ποιός θα αναλλάβει το πολιτικό κόστος όμως;
Και το κομμάτι των πολιτών που θα σοκαριστεί είναι δυστυχώς μεγάλο konfet.