27.2.06

Tagine kefta

(μεταφραση: κεφτεδες στο πηλινο)

Αλλη μια συνταγουλα, αυτη τη φορα οργανωθηκα καλυτερα και την εικονογραφησα κιολας (μην ανηχυχειτε, δεν θα σας πρηζω για πολυ ακομα με συνταγες, αλλα δυο μαθηματα μονο εμειναν και προβλεπεται να μη τις ανεβασω τις επομενες συνταγες γιατι βαριεμαι, απλα αυτη τη δοκιμασα, πετυχε και μου αρεσε πολυ)

Υλικα:
-1/2 κιλο κιμα μοσχαρισιο
-1 κρεμμυδι
-3 ντοματες
-λιγοτερο απο μισο ματσακι κολιανδρο
-1/2 κουταλι + 1/4 χρωστικη ουσια (το πρωτο για τον κιμα, το δευτερο για τη σαλτσα)
-1 κουταλακι κυμινο
-1/2 κουταλακι μαυροπιπερο
-1/4 κουταλακι τζιντζερ (ελαχιστο δηλαδη)
-αλατι
-λαδι

(οι αναλογιες αντιστοιχουν σε 2-3 ατομα, αναλογα ποσο πειναλες ειστε κι αν εχετε και συμπληρωμα)




Εκτελεση:

Ετοιμαζουμε τα κεφτεδακια προσθετοντας στον κιμα δυο κουταλιες λαδι, το τζιντζερ, το χρωμα, το κυμινο, το αλατι(1/2 κουταλακι), το πιπερι και μιση κουταλια ψιλοκομενο κολιανδρο. Ζυμωνουμε καλα ολα τα υλικα και φτιαχνουμε μπαλακια. Ετοιμο αυτο.




(σημειωση: το κυμινο εχει πολυ δυνατη γευση οποτε αν δεν σας αρεσει και πολυ βαλτε λιγοτερο ή και καθολου αν και ετσι ειναι το αυθεντικο μαροκινο. Επισης αντι για κολιανδρο μπορειτε φανταζομαι να βαλετε μαϊδανο, παρομοιο θα ειναι)

Σε ενα πηλινο σκευος (εδω οι κουζινες ειναι γκαζιου και οχι ηλεκτρικες, αλλιως απλα ενα σκευος οτι να ναι για ματι κουζινας, τηγανι μεγαλο κανει) βαζουμε μισο ποτηρι λαδι, το κρεμμυδι και τσιγαριζουμε ελαφρα. Προσθεσουμε την ντοματα ψιλοκομενη, μια κουταλια κολιανδρο, μισο ποτηρακι νερο, αλατι, πιπερι και αλλο 1/4 κουταλακι χρωστικη ουσια (αμαν με αυτο το χρωστικο τα κιτρινισαν ολα!) .
Οταν παρει βραση η σαλτσα ριχνουμε μεσα τα κεφτεδακια (ετσι οπως ειναι, χωρις να τα εχουμε τηγανισει πριν ή τιποτα τετοιο). Βραζουμε σε σιγανη φωτια ενα εικοσαλεπτο περιπου μεχρι να γινουν και μολις ειναι σχεδον ετοιμα σπαμε και ριχνουμε απο πανω δυο αυγα, να ψηθουν κι αυτα στη σαλτσα.




Ετοιμο! Τρωγεται ως εχει με μπολικο ψωμι για να βουτας στη σαλτσα. Αν οπωσδηποτε θες συμπληρωμα καμια πατατουλα τηγανητη δεν θα ηταν ασχημη
:)

7 comments:

alex said...

κόλιανδρος- μαιντανός, καμία σχέση

καλή φαίνεται αλλά αυτά τα αυγά με χάλασαν

Petite Βέφα μου

Anna said...

Μα το καλυτερο σε χαλασε κι εσενα!

(αληθεια καμια σχεση; Ελα ρε, στο περιπου! Πωπω, που να παω να κρυφτω που το παιζω και Βεφα :)

NetKerveros said...

Τι ώρα να περάσω; Να φέρω λευκό η κόκκινο κρασί;

Anna said...

Μμμμ... νομιζω κοκκινο παει καλυτερα... ελα την Παρασκευη που κανω παρτυ γενεθλιων, προλαβαινεις;

P.S :Ειδες Αντρεα (βλεπε "πανέμορφος, πανέξυπνος, πολυτάλαντος, με πολλή καλή προίκα...."), εχουμε κι εμεις κρυφα χαρισματα! χρυσοχερες! Τρεξτε γαμπροι να προλαβετε!! :Ρ

Anonymous said...

Μπράβο κουρίτσα, τρώτε έτσι και άμα βρείτε άντρα να το γράψετε στα blog σας.

ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ

Anna said...

Βρε αγγουρι μου, μα γιαυτο τις δειχνουμε τις συνταγες, για να μας δουν πως ειμαστε προκομενες! Να βαλω υποσημειωση λες οτι μονο τα μαγειρευω και δεν τα τρωω;

(αν βρω καμια καλη συνταγη για αγγουρια θα στην αφιερωσω)

NetKerveros said...

Κανείς δεν αμφέβαλε ποτέ για το πόσο προκομμένη είσαι ;-)
Γύρνα Ελλάδα και θα σου κάνω conne εγώ με όσους γαμπρούς θέλεις!