27.3.06

Volver = Επιστροφη




Καινουρια ταινια του Αλμοδοβαρ, ονομα και πραγμα Επιστροφη. Μετα απο ταινιες δραματικες οπως το Ολα για τη μητερα μου, το Μιλα της και το Κακη Εκπαιδευση, επιστροφη στην κωμωδια και μαλιστα αλα Αλμοδοβαρ, με αρκετα σουρεαλ στοιχεια αλλα οχι τοσο extreme οπως οι παλιες του. Επιστροφη στις ριζες του, στις παραδοσεις των χωριων της αυθεντικης Ισπανιας, της περιοχης της La Mancha απο οπου και καταγεται, και κυριως στις παραδοσεις και τους θρυλους γυρω απο το θανατο, χωρις ομως να ειναι μια νεκρολογικη ταινια παρα τις αναφορες σε νεκρους και φαντασματα. Επιστροφη στις γυναικες, παντα αγαπημενες του πρωταγωνιστριες αλλα που ειχε αφησει προσωρινα στην ακρη στην τελευταια του ταινια, γυναικες καπατσες, που ξερουν να ξεπερνανε τις δυσκολιες και να προχωρανε με καθε τροπο. Και πως θα ελειπε φυσικα η αγαπημενη του Πενελοπε, που δεν ξερω αν σαν ηθοποιος γενικοτερα λεει και πολλα αλλα σαν αυθεντικη ισπανιδα ειναι απο τα καλυτερα. Δειτε την. Στο κατω κατω, ειναι Αλμοδοβαρ. :)

7 comments:

snikolas said...

Είμαι πάρα πολύ περίεργος να δω το έργο. Αν και δεν είμαι fan του Αλμοδοβάρ, θα το δω και μετά αν δεν μου αρέσει ξέρεις ποιόν θα κατηγορώ! :)

Unknown said...

Η 'Κακή εκπαίδευση' ήταν μια άθλια ταινία, υποτίθεται πως αναφερόταν στα καθολικά σχολεία και τελικά ήταν ένα ανούσιο δράμα με πούστηδες. Φάγαμε στη μάπα τους πούστηδες που ξέχασε να βάλει στις προηγούμενες ταινίες του λες και ήθελε να μας θυμίσει πως είναι ομοφυλόφιλος. Κλαίω τα λεφτά που έδωσα για να το δώ.
Οι δύο προηγούμενες όμως ήταν πολύ ωραίες.

Anna said...

Για να πω την αληθεια μου δεν ειμαι τρομερη φαν του αλμοδοβαρ αλλα οι λιγες ταινιες του που εχω δει μου εχουν αρεσει. Η συγκεκριμενη μου αφησε επισης πολυ καλη εντυπωση παρα τις δυο τρεις σκηνες που νομιζω πως μπορουσαν να ειναι καλυτερες.

Την Κακη εκπαιδευση δεν την εχω δει παντως σιγουρα δεν θα επικεντρωνομουν στο οτι εχει να κανει με "πουστηδες", συγνωμη tolisbak αλλα μου φαινεται ηλιθιο το να χαρακτηριζεις γενικοτερα μια ταινια απο τις σεξουαλικες προτιμησεις των πρωταγωνιστων και μαλιστα με αυτο το τροπο.

Unknown said...

Όταν την δεις θα καταλάβεις. Διαφημίστηκε ως τολμηρή από την άποψη του θέματος υποτίθεται πως θίγει, ήτοι την εκπαίδευση στα καθολικά σχολεία επί Φράνκο. Και τελικά είναι σεξουαλικό δράμα της συμφοράς που αγγίζει το θέμα της εκπαίδευσης εντελώς επιδερμικά. Μάλλον φοβήθηκε τις αντιδράσεις των καθολικών.
Και straight να ήταν οι χαρακτήρες του, πάλι μάπα θα ήταν.

Πάντως πραγματικά μου έδωσε την εντύπωση της επίδειξης της ομοφυλοφιλίας του δημιουργού, όπως έκανε και ο Γιάνναρης στο '3 Steps to Heaven', καθώς οι σχετικές σκηνές είναι αντιαισθητικές, αντιερωτικές και δεν προσθέτουν τίποτα στο έργο.
Αγνοώ πως αντιμετωπίσθηκε από την ομοφυλοφιλική κοινότητα, αλλά σίγουρα δεν την τιμά ως έργο.

Unknown said...

Το brokeback mountain δεν το έχω δει ακόμα. Θα το δω όταν με το καλό βγει σε DVD.
Ο Αλμοδοβάρ μπορεί να σκιαγραφεί ό,τι θέλει, προσωπικά δεν δίνω μια για τα βιώματα του καθώς όλοι έχουμε τέτοια. Αν μπόρεσε να τα κάνει ταινία, μαγκιά του. Η συγκεκριμένη ταινία όμως θα σωθεί στο πέρασμα του χρόνου μόνο επειδή φέρει την υπογραφή του. Ελπίζω να την δει και η οικοδέσποινα για να μας δώσει την άποψη της.

Anna said...

Το Brokeback το ειδα και μου αρεσε πολυ. Δεν βλεπω γιατι να μην "τιμα την ομοφυλοφυλικη κοινοτητα" (παροτι μου ακουγεται καπως χαζο αυτο ως εκφραση, χεστηκε η κοινοτητα για το αν εγινε μια ταινια και δυο με θεμα τους gay). Ηταν μια ταινια για εναν ανεκπληρωτο ερωτα λογω κοινωνικων προκαταληψεων και κατα τη γνωμη μου το εκανε πολυ καλα, χωρις ιχνος χυδαιοτητας. Τωρα αν ο Αλμοδοβαρ ειχε σκηνες αντιαισθητικες ή αντιερωτικες δεν το ξερω. Αν το δω θα σας πω, αν και τα περιμενω ολα απο αυτον διοτι ειναι γνωστος περιεργος και γιαυτο αλλωστε δηλωσα πως δεν ειμαι εντελως φαν του.

Anna said...

Amelie μου, καταρχην συζητηση κανουμε, καταναλωσε οσο χρονο και χωρο θελεις τζαμπα ειναι :)

Οσο για τον ορο, ξερω οτι τον ειπε ο φιλος τολης, δεν ηταν κανενος ειδους κακιουλα προς κανεναν, απλα εμενα καπως δεν μου εκατσε καλα. Και αλλο να πεις οτι η ταινια ηταν απλοϊκη που ισως να συμφωνησω αλλα οσο για το αν τιμα την κοινοτητα, δεν εκανε κατι για να την υποτιμησει νομιζω.

Δεκτη και σεβαστη η γνωμη για τον Αλμοδοβαρ, δεν θα γινοταν τοσο γνωστος αν δεν αξιζε, εγω σου ειπα, τις τελευταιες του που εχω δει μου αρεσαν πολυ αλλα κατι ποιο παλιες οχι (πχ προσπαθησα ματαια να δω την Κικα, τοση παρανοια δεν την μπορω :)