12.10.05

Αμαν πια κι αυτοι οι Καταλανοι, κουραστηκα!!!

Εχω τρια χρονια στη φημισμενη πρωτευουσα της Καταλονιας, βρηκα κι εγω σημερα μερα της Ισπανιας (!) να βγαλω τον πονο μου στον αερα. Μα δε μπορω αλλο αγανακτησα! Να παω στη Μαδριτη να ηρεμησουν τα νευρα μου!

Για να ξεκαθαρισω τα πραγματα απο την αρχη, εχω πολλους και καλους φιλους καταλανους και μια χαρα παιδια ειναι οι ανθρωποι. Μην σε αρχισουν μονο στη μουρμουρα για τη "μαμα" Ισπανια. Την πατησες. Ωρες ολοκληρες μπορουν να αναλυουν το πως οι Ισπανοι στην ουσια ειναι οι κακοι κατακτητες, το πως επεβαλαν την γλωσσα τους, το πως τα καημενα τα καταλανικα κινδυνευουν να εξαφανιστουν και γιατι ολοι πρεπει να κανουμε εκστρατεια να τα σωσουμε σαν τη χελωνα καρετα-καρετα. Θα σου αποδειξουν με αδιαψευστα ιστορικα στοιχεια οτι η ισπανια ηταν ενα "απλο" βασιλειο οπως και το αντιστοιχο της καταλονιας και πως το ενα απλα ετυχε να κατακτησει το αλλο γυρω στο 1500 και στην ουσια μπουρδες η μεγαλη ισπανια με τους θαλασσοπορους και τους κατακτητες, δεν υπηρξε ποτε οπως την ξεραμε και την φανταζομασταν. Θα χαρουν αφανταστα με τις ηττες της Ισπανικης ομαδας μεχρι πανηγυρισμων υποστηριζοντας οτι προτιμανε να ειναι φιλαθλοι της Γαλλιας-Ιταλιας-Πορτογαλιας γιατι την ιδια σχεση εχουν με αυτες τις χωρες οσο και με την Ισπανια, καμια. Ααααα! Και φυσικα θα υποστηριξουν οτι οι καταλανοι εφτασαν μεχρι την Ελλαδα σε καποια απο τις εκστρατειες τους και πως ακομα διατηρειται στα μερη μας το ρητο "φαε το φαι σου γιατι θα ερθει ο καταλανος!!!" που χρησιμοποιειται απο της Ελληνιδες μαμαδες για να τρομαζουν τα παιδια τους... (μη γελατε καθολου!! φιλοι ιστορικοι στην ελλαδα δηλωνουν οτι οντως οι καταλανοι εφτασαν καποτε στη βορεια ελλαδα - να πω με τις σταυροφοριες...θα σας γελασω και δεν το θελω). Και προς θεου!!!! Μην τολμησει και τους πει κανενας δυστυχος αφελης ξενος "η καταλονια ειναι τμημα της ισπανιας ετσι;" θα τον κρεμασουν αναποδα και θα τον μαστιγωσουν μεχρι να αρχισει να τραγουδαει τον υμνο της Μπαρσα.


Οσο και να θελω να μεινω ουδετερη, με πειραζει ο εθνικιστικος φανατισμος καθε μορφης γιαυτο και διαφωνω συνηθως μαζι τους, παρολο που εχουν δικιο σε πολλα πραγματα. Με πειραζει το οτι μου μιλαγαν ορισμενοι καταλανικα και δεν δεχοταν να αλλαξουν απο την πρωτη μερα και ξεροντας οτι δεν καταλαβαινω. Και το οτι ορισμενοι με πιεζουν να μιλησω καταλανικα ενω και οι δυο γλωσσες ειναι το ιδιο επισημες και αποδεκτες. Με πειραζει που κοροιδευουν τους Ισπανους που πανηγυριζουν για τη χωρα τους ή βγαινουν με ισπανικες σημαιες στους δρομους (κατι που απο οσο ξερω κανουν σε ολες τις χωρες, πχ για να πανηγυρισουν το ευρωμπασκετ ;) ενω κανουν ακριβως το ιδιο οι ιδιοι με την καταλανικη σημαια που την κρεμανε σε ολα τα μπαλκονια με καθε ευκαιρια!! Με πειραζουν γενικα οι ανθρωποι που περνανε απο γενια σε γενια διαμαχες και "μεγαλες ιδεες" οπως η ιδεα της μεγαλης Καταλονιας -αντιστοιχα βεβαια με πειραζει και η ιδεα της μεγαλης Ελλαδας. Δεν μου αρεσουν ουτε οι πολλες σημαιες ουτε τα εθνικιστικα, κι εδω το φτανουν στα ακρα του, με την δικαιολογια ενος "καταπιεσμενου" λαου που φωναζει για τα δικαιωματα του.

Και στο κατω κατω ρε φιλε....να φωναξεις... ο καημενος ο μεταναστης τι σου φταιει να τον βαζεις στη μεση;;;

Σημειωση : τα παραπανω αφορουν κυριως μια ομαδα καταλανων ιδιαιτερως φανατισμενων και με μανια ανεξαρτητοποιησης. Δεν ειναι ολοι ετσι. Υπαρχουν και χειροτεροι :Ρ

16 comments:

Qfwfq said...

Αφελής ερώτηση από κάποιον που ο μόνος καταλανός που ξέρει είναι ο ... Ronaldinho! Πόσο διαφορετικά είναι τα καταλανικά από τα ισπανικά?

alex said...

Ο Ροναλντίνιο-ο γνωστός-είναι καταλανός;;;
Βραζιλιάνος είναι.

Συμφωνώ Άννα, αμάν πια με τους εθνικιστές κάθε εθνικότητας και τους ρατσιστές κάθε είδους.

Πάντως μέχρι να καταλάβω την λόξα των Ισπανών το καλοκαίρι κινδύνευα να με κρεμάσουν ανάποδα.

dim said...

Εχεις δίκιο αλλά αυτά συμβαίνουν σε κάθε χώρα. Μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο μεταξύ βόριων και νότιων στην Ελλάδα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, Κρήτη-υπόλοιπη Ελλάδα; :)))
Εννοείται όχι στο βαθμό που συμβαίνει με τους καταλανούς ή βάσκους.
Πολύς κόσμος ψάχνει για μία μεγάλη ή έστω μικρότερη ιδέα για να γεμίσει τα κενά του...

kat.@ said...

Qfwfq: Τα καταλανικα εχουν τοση σχεση με τα ισπανικα (κασταλιανικα), οση και με τα ιταλικα, μοιαζουν, αλλα εχουν και τα δικα τους καπριτσια. Συν την προφορα τους, μοιαζουν, ας πουμε όσο τα ελληνικα με τα πολυ βαρια κυπριακα, δηλαδη καθολου.


H αληθεια είναι πως γινονται λιγο σπαζαρχίδια οι καταλανοι με το εθνος, την κουλτουρα και τη γλωσσα τους, ναι, το εχουμε εμπεδωσει, οι ανδαλουσιανοι ειναι τεμπεληδες, οι καστελιανοι φανατισμενοι και ολοι ειναι εναντιον της καημενης της καταλονιας κλπ. Αυτα λενε οι φανατικοι, προκαλωντας εμετικες τασεις στους γυρω τους, ανεξαρτητως εθνικοτητας.


Ωστοσο, πριν απο ελληνες, ισπανοι, κογκολεζοι, νομιζω ειμαστε ανθρωποι. Και εγω επισης. Και ζω σε μια πολη που δεν ειναι η δικη μου. Και που, επισημα, ανεπισημα δεν εχει σημασια, η γλωσσα ειναι τα καταλανικα, για το 70% των κατοικων. Αυτη τους μιλαει η μαμα τους. Ε, μου φαινεται καπως τραβηγμενο να απαιτουμε εμεις, επειδη, βαριομαστε να τη μαθουμε, να μας μιλανε στα ισπανικα, σε κοινωνικο/προσωπικο επιπεδο μιλαω. Στα επαγγελματικα και σε θεματα υποχρεωτικης συνενοησης, να μιλησουν ισπανικα θελουν δε θελουν. Οριστε μας.


Στο τραπεζι πχ, ωστοσο, προσωπικα δεν εχω την απαιτηση να αλλαζουν τη γλωσσα που μιλανε συνηθως εξαιτιας μου.
Ετσι, συνηθως δεν καταλαβαινω, αλλα καλα να παθω κι εγω.


Η γλωσσα ειναι κατι ζωντανο και δεν εχει αναγκη καμιας προστασιας, και ουτε τα καταλανικα δεν εχουν αυτη την αναγκη. Αν οι ανθρωποι σταματησουν να τη χρησιμοποιουν, ας εξαφανιστει, οπως εχουν εξαφανιστει και τοσες αλλες.

Α, και ολα αυτα ειναι θεμα πολιτικης και οικονομικης σκοπιμοτητας, γιατι η καταλονια ειναι η πιο πλουσια και εχει διπλη φορολογια κλπ δακρυβρεχτα, αλλα η αισοτητα, ο καπιταλισμος, ο αναδρομος ερμης, ο μεσς καταλανος υποφερει, οπως και ο μεσος ισπανος εξαλλου, κλπ, αποτελεσμα μηδεν.


Αυτες ειναι οι σκορπιες σκεψεις μου σε κατεβατο, ισως επραπε να γραψω ενα ποστ.
Και το συμπερασμα μου, να τα μαθω τα ρημαδια τα καταλανικα.

Anna said...

Κατ@ περιμενα πως και πως σχολιο σου για να εχω και μια δευτερη γνωμη και να δω αν ειμαι η μονη περιεργη. Συμφωνω με οσα λες, δεν απαιτησα ποτε να μου μιλησουν ισπανικα ακομα κι οταν δεν καταλαβαινα τα καταλανικα (αν και το θεωρω αγενια)ποσο μαλλον τωρα που δεν εχω προβλημα και τα καταλαβαινω. Αρκει κι αυτοι αντιστοιχα να μη μου απαιτησουν να μιλησω καταλανικα γιατι απλα δεν γουσταρουν να ακουν ισπανικα και βγαζουν σπυρακια.

Αναρωτιεμαι αν θα ζηταγαν τοσο "φωναχτα" οι καταλανοι την ανεξαρτησια τους αν δεν ηταν οι πλουσιοι της υποθεσης.

Αλεξ, φτηνα την γλυτωσες απο τον Χαβι, ειναι απο τους πιο φανατισμενους που εχω γνωρισει. Παλι καλα δεν ηξερε λεξη αγγλικα και δεν μπορεσατε να πιασετε σοβαρες συζητησεις!

ErGreco, αν νομιζεις οτι ειναι διαμαχη τοπικιστικη η μεταξυ Αθηνας-Θεσσαλονικης δεν εχεις δει τιποτα! Αν το συγκρινεις με διαμαχη Ελλαδα-Αλβανια πιο κοντα θα πεσεις :Ρ

Qfwfq said...

Όσα περιγράφετε μου φαίνονται παρόμοια με την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ του Quebec και του υπόλοιπου Καναδά. Και ως γνωστόν, τα αγγλικά με τα γαλλικά (και ειδικά όπως τα χρησιμοποιούν οι Quebecers) έχουν τόση σχέση όση έχει και ο Ζαγοράκης με το Ροναλντίνιο. Το ειρωνικό είναι ότι η επαρχία του Quebec είναι μακράν η πιο αξιόλογη περιοχή του Καναδά. Ίσως πάλι αυτός να είναι ένας επιπλέον λόγος για να θέλουν την ανεξαρτησία τους.

kat.@ said...

@Qfwfq: κι εγω καπως ετσι τα βλεπω τα πραγματα... δηλαδη, οπως και να το κανουμε (γενικευοντας, αναγκαστικα), οι καταλανοι, ειναι καπως πιο "ευρωπαικη" φαρα, ο,τι κι αν σημαινει αυτο.

@ Anna: το αιτημα για ανεξαρτησια της καταλωνιας προκυπτει, αναμφιβολα, λογω της ευημεριας της περιοχης. Δεν ειναι ομως ολοι οι καταλανοι πλουσιοι. Αντιθετα ομως, ολοι υποχρεωνονται να πληπωνουν διπλους φορους στη μαμα ισπανια, ανεξαρτητα απο το εισοδημα τους. Δεν ξερω τι γνωμη εχεις εσυ, εγω παντως καταλαβαινω,απο την εμπειρεια μου, γιατι φτασανε στην estatut. Ειμαι δηλαδη σιγουρη, πως αν ο μεσος καταλανος πραγματικα αισθανοταν προνομιουχος απεναντι στο μεσο ανδαλουσιανο (τυχαιο παραδειγμα), θα του ηταν παντελως αδιαφορο το θεμα της εθνικοτητας. Το θεμα ομως ειναι, πως προκειται για ενα μεγαλο κρατος, με εσωτερικες αντιφασεις πολυ πιο συνθετες απο αυτες που συναντωνται στον ελληνικο χωρο. Με δυο λογια, βαριεμαι τους καταλανιστες, οπως και ολους τους εθνικιστες, αλλα καταλαβαινω το μεσο καταλανο που του τη σπαει το να εχει τον ιδιο μισθο με το μεσο ανδαλουσιανο, αλλα να ζει 10 φορες χειροτερα, γιατι ειχε την τυχη να ειναι καταλανος, και να τον καταπιεζουν και με τη γλωσσα του απο πανω. Περιμενω κι εγω τη γνωμη σου και νομιζω θα γραψω λι εγω για το θεμα, γιατι το εχω σκεφτει!

Anonymous said...

nomizo pos oloi exoun to dikio tous
ta katalanika einai mia glossa opos oles oi latinogeneis px ispanika, portogalika, gallika ktl pou prepei na prostateftei.

ki emena mou ti spaei pou kseroun pos eimai ellinas kai katavalo prospatheies na milao ispanika kai na entaxto kai exei tixei stis parees na milane katalanika adiaforontas gia to kameno egefalo mou. alla sou dinoun kinitro na ta matheis ta gam... ta katalanika oxi tipota allo alla gia na krifaous ti lene kai na nomizoun den katalavaineis xristo.

ego den tha ta valo me ti glossa tous kai ta ethima tous, ayto pou mou ti spaei afantasta s aytin tin aytonomia einai i pseftoperifania tous kai i alazoneia tous.

exo akousei polles fores pos oi katalanoi eimaste oi pio douleftarades, oi pio semnoi, oi pio sovaroi, oi intelectuales, oi germanoi tis ispanias, kai den eimaste san tous ispanous, eidika tous andalucianous, pou einai cutre, pou einai cutre, cutre, tempelides, amorfotoi.

iparxoun polloi ksenerotoi katalanoi pou nomizoun pos ama miliseis argo, ama vgeis na diaskedaseis, ama spoudaseis me ta lefta ton gonion sou kai den douleveis, ama kapnizeis ama pineis pota, ama vlepeis eurovision, ama kaneis piropos, ama milas se agnostous, eisai cutre, ops oi andalucianoi pou exo akousei oi katalanoi na lene pws einai metanastes amorfotoi pou erxontai stin barkeloni gia na kanoun ergatikes douleies kai den exoun doulepsi pote sti zoi tou.

den exo tipota me tous katalanous, meno stin xora tous, exo gnostous kai filous katalanous, mathaino tin glossa tous me endiaferon, kai sigoura den anaferomai se olous, alla apla mou ti spane kapoia stereotipa pou exoun merikoi, kai leo merikoi giati statistika nomizo einai arketoi, oxi oloi vevaia.

mou ti spane ta stereotipa
kai ithela na vgalo to perisino mou axti, :))

Anna said...

@kat: αν και η κατασταση με τους φορους ειναι οπως τα λες αδικη, σε καμια περιπτωση δε θα ελεγα οτι οι καταλανοι ζουν δεκα φορες χειροτερα! και για τους μισθους δεν ειμαι και τοσο σιγουρη, τα ποσοστα ανεργιας στις αλλες περιοχες ειναι πολυ μεγαλυτερα.

@then: καλως ηρθες! Τα κλισε μου τη σπανε κι εμενα αφανταστα. Φυσικα αντιστοιχα κλισε υπαρχουν και για τους καταλανους, οτι ειναι τσιγγουνηδες και λοιπα. Αλλα οπως λες την εχουν παραδει "Ευρωπαιοι" και ουτε και καταλαβαινω γιατι πρεπει να εισαι τοσο περηφανος για αυτο, ιδιως αν σημαινει οτι δουλευεις σαν σκυλι, εισαι σπιτι-δουλεια, δουλεια-σπιτι, βγαινεις μια φορα το Σαββατο και μεθας οσο μπορεις. Φυσικα δεν ειναι ολοι, ειπαμε, κι εμεις τηνουμε να γενικευουμε τα πραγματα, εχω γνωρισει υπεροχους ανθρωπους εδω και γενικα δεν ειχα ποτε προβληματα με κανεναν τους.

kat.@ said...

εντελως ενδεικτικα θα αναφερω πως η καταλονια ειναι η μονη αυτονομη κοινοτητα στη χωρα που υπαρχουν διοδια στις εθνικες οδους. το κοστος πρωτης κατοικιας ειναι ως 30% υψηλοτερο απο οτι στην υπολοιπη χωρα, οικονομικες βοηθειες για αγορα πρωτης κατοικιας δινονται μονο απο την τοπικη κυβερνηση, οι θεσεις εργασιας καταλαμβανονται και απο μη καταλανους. Οι ξενοι που ζουν στη βαρκελωνη ειναι πολυ πιο πολυαριθμοι απο αυτους που ζουν στη Μουρθια, για παραδειγμα. για αυτη την κατασταση, κατα τη γνωμη μου, ισως ευθυνεται καποιος καταλανος. δε νομιζω πως ειναι ο μεσος, ομως. σιγουρα βεβαια η ολη φαση απο συντηρειται απο ολους και δεν ειναι και θυματα οι καταλανοι, μην τρελαθουμε. ασε που κανουν και διαφορες γραφικοτητες, τελειως ενδεικτικα αναφερω πως το περιοδικο του συλλογου αρχιτεκτονων, κυκλοφορει στα καταλανικα και στα αγγλικα, οι βουλευτες της esquerra republicana μιλανε στη βουλη, στη μαδριτη, καταλανικα και δεν τους καταλαβαινουν κλπ. τωρα αν ειναι σπιτι/δουλεια και τουμπαλειν, περι ορεξης, κολοκυθοπιτα, τι να πω. Μπορουμε βεβαια, να οργανωσουμε κι εμεις ενα κινημα να τους μαθουμε τι ειναι ζωη! κι εμενα μου τη σπανε παρα πολλα πραγματα εδω, αλλα δεν ειναι ουτε η γλωσσα, ουτε η ευρωπαικη νοοτροπια. με ενοχλει κυριως αυτη η υποκρισια του αιωνιου θυματος, ενω η πολη ειναι τιγκα στον τουριστα (σε επιπεδο επισκεπτη δεν τους ενοχλουν οι ξενοι), το κεντρο ειναι ενα θεματικο παρκο γεματο "ομορφα" πραγματα, δεν εχιυν να βαλουν ενα κεραμιδι πανω απο το κεφαλι τους, ζουνε δεκα δεκα και καθε βδομαδα ξεφυτρωνει ενα νεο μουσειο συγχρονης τεχνης, ερειπια στη Μπαρθελονετα (ερειπιο μεν, θεα στη θαλασσα δε) πωλουνται σε ισχυροτερους οικονομικα (αγγλοι, αμερικανοι κλπ) ως 15000 ευρω το τετραγωνικο και αλλα ομορφα. Το οτι μεσα σε ολα αυτα εχουν και το βιτσιο να μην απαντανε στα ισπανικα, τι να πω κι εγω. Θελουν ομαδικη ψυχαναλυση, να ξεκαθαρισουν τις προτεραιοττες τους. Τι ειμαι; Ευρωπαιος και κοσμοπολιτης; Η μειονοτητα και αδικημενος; Ανορθοδοξο διπολο καλε μου Τζορντι/Τζουαν/Ουριολ/Παου κλπ. Εγω σου φταιω που μενω εδω και μιλαω δυο γλωσσες, ξενες για μενα και οι δυο, για να καλυπτω βασικες αναγκες (μαστερ και σουπερ μαρκετ), η μηπως καποιος αλλος; Αμαν πια κι αυτοι οι καταλανοι. Ξεκατινιαστηκα τελικα κι εγω. Κριμα και ξεκινησα με τοσο ωραια επιχειρηματα.

Anonymous said...

Asta na pane re kat,
ki ego me kales diatheseis irtha oxi mono sto blog alla kai s aytin tin xwra episis alla sto telos ksekatiniazesai..

nomizo pos ayto pou prospathoun na petixoun oi katalanoi me ta kompleksika tous kai tin ipoeropsia tous to exoun petixei:

asxoloumaste mazi tous

as tous afisoume stis psiavdiathisi tous kai as ksexorisoume ta atoma pou den skeftontai etsi (an kai sinithos oi katalanoi pou den exoun ethnikistika kompleks kata koron exoun enan gonio tous me katagogi andalucia, zaragoza, ktl)

ayto pou mou kanei entiposi einai 2 pramata:

perisi otan irtha sto upc mou ekane doro to panepistinio diafora filladia gia tin katalonia, sto ena filladio egrafe: oi katalanoi den eimaste san tous ipoloipous ispanous, eimaste pio kleistoi, pio sivaroi kai gia polloys eimaste kai varetoi. omos ama mas proseggiseis siga siga tha katalaveis pos den eimaste kai na thimasai pos o katalanos ama kanei filo tou enan anthropo ton krataei gia mia zoi.... (!) (eno oi ispanoi i oi ellines eimaste poli promiscuos stis filies kai tis allazoume san ta poukamisa)

to deytero pou mou kane entiposi einai pos to filladio egrafe pos ta katalanika einai mesa stis 10 pio polimiloumenes glosses tis europis kai polla egrafa tis enosis einai sta katalanika (tha mporouse na pei stis 30 pio omiloumenes glosses episis..) kai oti miliountai pio poli apo alles europaikes glosses px ta danezika ktl ktl

ki ego leo tora ma ego ftaio meta ama tous ksekatiniazo? den prolava na patiso to podi mou ki ego o vlaxos stin ispania kai to panepistimio me gemise me toses axristes gia mena plirofories.

otan erxontai erasmus stin athina px tous dinoume filladia gia tis xamenes patrides pou mas ¨fagan¨oi tourkoi, filladia gia tis apoikies tis elladas sti mesogeio, gia ton megaleksandro kai gia ta ellinika pou prepei na matheis giati einai i klini toy sigxronou politismu? emeis giati tha trogame ntomates sti mapa diladi kai tha to aksizame ki edo i propaganda na ginetai toso aytonoita?

anyway, ego agapo cataluña
mathaino katala kai asxolume me tous katalanous. den exo tipota mazi toys, apla to ksekatiniasma ginetai giati mpouxtizeis ligo me ta stereotipa

anna kalosavrika!! poli endiaferon to blog sou
beso

Anonymous said...

ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΑ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΣΤΙΛΛΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΜΕ ΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΤΑ ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΤΑ ΤΣΕΧΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΛΑΒΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ.ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΙΑΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ.ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΣΤΙΛΙΑΝΙΚΑ,ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΑ,ΤΑ ΒΑΣΚΙΚΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΛΤΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΙΑΝΑ.

Anonymous said...

Μυστήριο κράτος η Ισπανία. Ήταν χωριστά βασίλεια που ενώθηκαν. Εδώ που τα λέμε, συγγενείς είναι όλοι. Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες, Βησιγότθοι, Κέλτες...Και σιγά τη διαφορά που έχουν τα Καταλανικά με τα Καστιλλιάνικα. Δεν είναι το ίδιο με εμάς. Τι σχέση έχουμε εμείς με Αλβανούς, Βούλγαρους, κλπ.; Αυτοί έχουν κοινά μεταξύ τους. Είναι κατα κάποιο τρόπο τοπικιστές...Η κάθε περιοχή επειδή ήταν βασίλειο νοιώθει ξεχωριστή...

Anonymous said...

Οι Καταλανοί που ήρθαν σε βοήθεια προς τον Ανδρόνικο Παλαιολόγο ήταν τυχοδιώκτες. Δημιούργησαν το Δουκάτο των Αθηνών που άντεξε 78 χρόνια αν θυμάμαι καλά. Να τους πεις πως αν έμεναν παραπάνω θα έβλεπαν πως los griegos follan...Δεν ξέρω πως είναι στα Catala...

Anonymous said...

Com els grecs carden...Μαθαίνω και catala τώρα...

Anonymous said...

Έχω ζήσει στη Μαδρίτη και γνωρίζω από πρώτο χέρι την περιφρόνηση των υπόλοιπων Ισπανών για τα καταλανικά, πράγμα εντελώς άδικο. Συμφωνώ ότι αυξάνονται συνεχώς οι αποσχιστικές τάσεις στην Καταλωνία, ας μη ξεχνάμε όμως πως η καταλανική γλώσσα και εν γένει ο πολιτισμός τους υπέφεραν πολύ επί Φράνκο (όπως βέβαια συνέβη και στην Euskadi). Τα καταλανικά είναι σπουδαία γλώσσα και πραγματικά αξίζει να την μάθει κανείς, μιλούνται άλλωστε από περισσότερους ανθρώπους στην Ευρώπη απ' ότι τα ελληνικά.