28.6.07

Γραμμα απο Βαρκελωνη

Ετσι ονομαζεται το νεο blog-συμμετοχη μου στην σελιδα των φιλων και οπαδων της ομαδας στην Αθηνα (τι ποιας ομαδας; Μια ειναι η ομαδα ρε! Barça!). Οταν επεσα πανω στη σελιδα των Barcelonistas μου εκανε εντυπωση, οχι μονο γιατι ειναι πολυ πιο καλοφτιαγμενη απο την ερασιτεχνικη σελιδα οπαδων που περιμενα να βρω, αλλα για την αγαπη τους για τη Βαρκελωνη και την Καταλονια γενικοτερα και τις διαφορες πληροφοριες που εχουν για οσους θελουν να ταξιδεψουν και να γνωρισουν την πολη. Και μπορει απο αθλητικα και μεταγραφες να μη σκαμπαζω (ολα κι ολα ομως, το "οφσάϊτ" ξερω τι ειναι!) αλλα αν ειναι να βαλω το λιθαρακι μου στο να ταξιδευουν ολο και πιο ενημερωμενοι οι αγαπημενοι μου "ελληναρες" και να γνωριζουν τα πως και τι της Βαρκελωνης απο πρωτο χερι, θα το κανω με χαρα!



Το πρωτο ποστ ειναι ηδη δημοσιευμενο στη σελιδα της penyas (στο μενου "blogs" με το ονομα μου) αλλα μια και σχολια νομιζω δεν μπορειτε να αφηνετε εκει, θα σας μεταφερω απο δω οτι γραφω, οταν βρισκω ευκαιρια και γραφω.

(Ευχαριστω Νικο! Αυτο το "συντακτης" διπλα στο ονομα πολυ μου αρεσει! :D)


-------------------------------------
"When in Rome, do as the Romans do"




Με αφορμή την έναρξη της καλοκαιρινής σεζον και εν αναμονή μετακίνησης πληθυσμού, ξεκινάμε νέα σειρά μαθημάτων μέσω αλληλογραφίας περι καταλανικής νοοτροπίας.

Μάθημα πρώτο: Πράγματα που πάντα κάνουν εντύπωση στους Eλληνες επισκέπτες (οπότε καλό είναι να τα ξέρετε και να έρθετε προετοιμασμένοι).

1. Καφές με πάγο. Πιθανότατα το μεγαλύτερο σοκ για έναν Eλληνα, με την γνωστή κουλτούρα του καφέ. Εντάξει, φραπέ φαντάζομαι δεν περιμένατε. Ισως όμως ελπίζατε σε ένα freddo. Ή μήπως κάτι σε στυλ φραπουτσίνο, μοκατσίνο, σκατουτσίνο; Ξεχάστε το. Αν πάτε στα αμερικάνικα Starbucks κάτι μπορεί να πετύχετε, αν πάλι το παίξετε ντόπιοι αλλά θέλετε κρύο καφέ, να περιμένετε ένα εσπρέσσο ζεστό κι ένα δεύτερο ποτηράκι με παγάκια μέσα. Βάζουμε πρώτα τη ζαχαρίτσα στο ζεστό καφέ να διαλυθεί και μετά γυρνάμε τον καφέ στο άλλο ποτηράκι. Ανακατεύουμε ελαφρώς και περιμένουμε να κρυώσει. Πίνεται χωρίς καλαμάκι. Δεν περιμένουμε να λιώσει τελειώς ο πάγος γιατί νερώνει πολύ. Δεν γκρινιάζουμε. Ο καφές εδώ είναι για να ξυπνήσεις και μόνο, αν θέλεις να την αράξεις με τις ώρες και να δροσιστείς πάρε μπύρα.

2. Περίπτερα. Απλά δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον όχι όπως θα τα περιμένατε, στο ελληνικό στύλ του τύπου παντοπωλεία. Μην χάνεστε. Υπάρχουν οι εξης εναλλακτικές:
  • Kιόσκι με εφημερίδες και περιοδικά, κυρίως ειδικεύεται σε έντυπα αλλά πιθανότατα να βρείς και κανένα νερό, τσίχλες και σοκοφρέτες (ακριβούτσικα όμως)
  • Mαγαζάκι με ταμπελίτσα tabac για τσιγάρα ή αυτόματο μηχάνημα με κέρματα σε καφέ και μπαρ. Γιαυτό το δεύτερο να πούμε πως δεν ντρεπόμαστε, μπαίνουμε μέσα, πάμε κατευθείαν στο μηχάνημα,παίρνουμε τα τσιγάρα μας και φευγουμε, δεν είναι απαραίτητο να είσαι πελάτης για να το χρησιμοποιησεις, δε χρειάζεται να παραγγείλετε και καφέ, κανείς δεν θα σας στραβόκοιτάξει.
  • Παγωτοκαντίνα για παγωτά και καμιά κοκα-κολα κρύα (θα τις δείτε, είναι μικρές, συνηθως μπλε χρωματος κι έχουν ταμπέλες με φωτογραφίες παγωτων τριγύρω)
  • Πακιστανός με μπύρες στο δρόμο κατά τις βραδυνές-μεταμεσονύχτιες ωρες, για κουτάκι μπύρας με 1-2 ευρω (εξαρτάται τα παζάρια... και ναι, η μπύρα είναι είδος πρωτης ανάγκης αν είσαι αγγλογερμανός)
  • Σουπερ μάρκετ (ή και μίνι μάρκετ, πακιστανικό κατά 90%) για τσίχλες, χαρτομάντηλα, νερά, σοκολατοειδη και όλα γενικότερα τα χρειαζούμενα είδη. Τα σούπερ μάρκετ έχουν πιο πολλές ουρές οποτε καλύτερα ψάξτε για ψιλικατζίδικο, ασε που τα πακιστανικά δουλεύουν σχεδόν επί 24ωρου βάσεως.
3. Τζάμπα. Δωρεάν βρε παιδί μου, πως το λένε; Ε λοιπόν, τζάμπα δεν έχει τίποτα εδω. Ούτε νερό. Οι Kαταλανοί είναι φημισμενοι τσιγκούνηδες (αυτό είναι μεγάλη συζητηση, την αφηνουμε για άλλο γράμμα). Αν πάρετε μπύρα μην περιμένετε πατατάκια, αν θέλετε πατατάκια τα πληρωνετε, αν θέλετε ξηρούς καρπούς επίσης. Αν παρετε πατατάκια θα σας τα φέρουν έτσι σκέτα με το σακουλακι τους λες και τα πηρες από περίπτερο (μόνο πιο ακριβά), το ίδιο και τα ξηροκάρπια. Καλύτερα πάρτε μια "πατάτας μπράβας" να φάτε και κάτι τυπικό. Μπορεί να φαίνεται παράλογο αλλα τουλάχιστον πληρώνεις αυτό και μόνο αυτό που παρήγγειλες και δε σου κοτσάρουν στην τιμη της μπύρας τα συμπληρωματα (γιαυτό και η μπύρα κάνει δυόμιση ευρω κι ο καφές ενάμιση).

(συνεχίζεται...)

1 comment:

X-myalismenos said...

Kαλή αρχή Αννα.
Περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενή σου...ανταπόκριση.
Σ ευχαριστούμε γιά τα καλά σου λόγια