22.1.06

Madrid




Αυτη η βδομαδα περασε χωρις να το καταλαβω. Λογικο, οταν μεσολαβει ταξιδακι αστραπη στην Μαδριτη στο ενδιαμεσο! Τεταρτη - Πεμπτη επισκεφτηκαμε την πρωτευουσα, υποτιθεται για ενα σεμιναριο (το "εξοδα πληρωμενα" μας επεισε).



Αχ, Μαδριτη! Οι ανθρωποι εκει ξερουν πραγματικα να ζουνε. Λιγοτερο τουριστικη και περισσοτερο "μεσογειακη" παροτι χιλιομετρα μακρυα απο τη μεσογειο, με φτηνο φαγητο, ανθρωπους ανοιχτους και ευκολους στη συναναναστροφη, την κλασικη μεσημεριανη σιεστα και το original ισπανικο στοιχειο. Παρα το αναποφευκτο χαος μιας μεγαλουπολης/πρωτευουσας, τα κτιρια της ειναι τεραστια, επιβλητικα και τρομερα καθαρα και περιποιημενα, εχει πλακοστρωτα δρομακια οπου καθε δυο μετρα συναντας ενα μπαρ γεματο κοσμο και την εκπληκτικη Plaza Mayor οπου περασαμε ενα υπεροχο απογευμα πεμπτης κατω απο τον ηλιο.



Μονο μετα απο μια βολτα στην Μαδριτη (ή στη νοτια Ισπανια) καταλαβαινεις οτι ειναι αληθεια, η Καταλονια ειναι πιο ευρωπη παρα Ισπανια, με ολα τα καλα και τα κακα που αυτο συνεπαγεται. **

Παρτε και μια φωτο απο τους μεζεδες (tapas) για να σας ανοιξω την ορεξη :)
(εκει, αντιθετα με τη Βαρκελωνη που πληρωνεις μεχρι και τα πατατακια, δινουν μεζε τζαμπα με καθε ποτηρι μπυρα :DDD)



** Βαρκελωνη μου μη μου θυμωσεις, ακομα εσενα εχω πρωτη στην καρδια μου κι εισαι σαφως πιο ομορφη :)

14 comments:

snikolas said...

Ταξιδάκια, βολτίτσες, φαγητό, έξοδα πληρωμένα, nice, nice, ζηλεύω!

Qfwfq said...

Όπως διάβαζα αυτή την ωδή στην Μαδρίτη, περίμενα ότι όπου να 'ναι θα έριχνες και καμιά βόμβα ότι η Ρεάλ έχει καλύτερη ομάδα από τη Barca! Ευτυχώς έσωσες την κατάσταση στην υποσημείωση :-P.

Σικελια said...

Πρέπει να χρειάστηκε πολλή σκέψη και θάρρος για να γράψεις αυτό το post αν κρίνω από το πώς εκθειαζεις κάθε φορά την Βαρκελώνη ;)

Χρόνια δηλώνω λάτρης της Βαρκελώνης (εξ αποστάσεως αρχικά). Πώς να μην λατρέψεις αυτό το τέλειο κράμα πόλης? Κόσμος από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ζωή, ιστορία, τέχνη. Είναι μια πόλη με έντονη και άκρως γοητευτική προσωπικότητα. Όταν είπα στους φίλους μου πως θα έρθω Ισπανία όλοι θεώρησαν ότι προορισμός μου θα ήταν η πολυαγαπημένη μου Barcelona. Μερικοί πιο μακρινοί ακόμα μπερδεύονται και με ρώτανε πως τα περνάω στην πόλη του Gaudi :p
Πρόσφατα επισκέφτηκα την Μαδρίτη. Ήταν ένα ταξίδι αστραπή σαν το δικό σου. Προκατειλημένη καθώς ήμουν δεν περίμενα ότι θα το ευχαριστηθώ πολύ. Αλλά για να πω την αμαρτία μου, ένιωσα σαν στο σπίτι μου. Με έβαλε στην αγκιαλία της σε 2 μέρες και ένιωθα σαν να είχα ζήσει μήνες εκει.

Anna said...

Μπραβο σικελια, καταφερες να το εκφρασεις οπως ηθελα, ετσι ακριβως ειναι!!
Η Βαρκελωνη ειναι γοητευτικη κοσμοπολιτισσα αλλα η Μαδριτη ειναι ζεστη κι ανοιχτοκαρδη.

Οχι ομως να πω και την Ρεαλ καλυτερη ρε qfwfq, προς θεου!! :Ρ

Νικολα, μη ζηλευεις καθολου, καλο το ταξιδακι αλλα περασα ενα απαισια καταθλιπτικο σαββατοκυριακο που δε λεγεται :(

Anonymous said...

Για να δείτε πως έφτιαξαν τις πόλεις τους οι Ισπανοί...

http://exandas.ert.gr/volivia/potosi.asp

Τους λήστεψαν, τους σκότωσαν και τους εγκατέλειψαν....

ThinkaGeek said...

niwthw o kolomvos ton bloggers anakalipsa to blog sou simeras ...viva Barca then

Anna said...

Tolisbak, φυσικα και εχεις δικιο, δεν ειναι ομως λιγο ασκοπο να τους "καταδικαζουμε" για οτι εκαναν τον 15 αιωνα;; Ολοι οι "μεγαλοι κατακτητες" συμπεριλαμβανομενου και των δικων μας τα ιδια σκατα εκαναν. Το κακο ειναι οτι ειναι ορισμενοι (βλεπε προς USA) που συνεχιζουν να τα κανουν και δεν εχουν βαλει μυαλο.

zouri1 said...

Νασαι καλα που μας ενημερωσες,γιατι εχω κλεισει το Πασχα,να ειμαι στην Μαδριτη.Θα μπορεσω να την συγκρινω και με την Βαρκελωνη,που ημουνα εκει,περυσι τον Ιουλιο.

Anonymous said...

Η δική μας αποικιοκρατία συνίστατο στο να στέλνουμε πληθυσμό να ζήσει αλλού. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι πολιτισμένοι και προκομένοι άνθρωποι εξοντώθηκαν ή εκδιώχθηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Εμείς ίδιοι με τους Ισπανούς; Εεεε...όχι. Μπαρδόν αλλά δεν βλέπω ομοιότητα. Η δυτική αποικιοκρατία έφερε την μόνιμη καθυστέρηση στις χώρες που την υπόμειναν. Οι εμφύλιοι στην Αφρική είναι επίσης Ευρωπαϊκό έργο.

Δεν καταδικάζω κανέναν λαό για τα όσα αίσχη έκαναν οι πρόγονοι του ΑΛΛΑ καλό είναι να θυμόμαστε πως τα όσα ωραία θαυμάζουμε στας Ευρώπας είναι αποτέλεσμα κλοπής. Είναι σαν να θαυμάζεις το σπίτι κάποιου που ο ...παππούς τους ήταν μαυραγορίτης. Το θαυμάζεις, αλλά.... κάπως λιγότερο.

Τέλος πάντων, είναι πολύ μεγάλο θέμα για να αναπτυχθεί σε ένα σχόλιο....

Το blog σου πάντως είναι μια χαρά. Αν δημοσίευες και πιο πολλές φωτογραφίες θα ήταν ακόμα καλύτερο.

zouri1 said...

τις τα εχω πει και γω για τις φωτογραφιες,αλλα με εκραξε :)

Anna said...

Tolisbak, δεν αναφερομουν στην αποικιοκρατια μας του 20ου αιωνα, αναφερομουν στα πολυ πιο παλια, στυλ μεγαλεξανδρος, τροια κι ετσι. Ενταξει, ισως παρα ειναι πισω στο χρονο και παραδεχομαι οτι απο ιστορια ειμαι λιγο σκραπας, δεν ειπα φυσικα οτι ειμαστε ιδιοι με τους ισπανους, απλα οτι κι εμεις εχουμε κανει ισως διαφορα κατα καιρους που ξεχναμε. Ειναι αληθεια πως ολα αυτα που θαυμαζουμε στηριζονται σε ενα παρελθον οχι ροδινο, αλλα μηπως ξερεις πολλες χωρες που να εχουν ενα παρελθον εντελως καθαρο;; Παντως συμφωνω μαζι σου, οντως οι χωρες τις αφρικης και τις νοτιας αμερικης εχουν υποφερει πολυ με την ευρωπαικη αποικιοκρατια. Κι ευχαριστω για τα καλα σου λογια :)

Ζουρι μου ακομα παραπονο εχεις;; Μα σε καθε ποστ βαζω κι απο μια φωτο, τι αλλο να κανω, δεν ειμαι και επαγγελματιας φωτογραφος :)

Anonymous said...

Δηλαδή πήρες την Canon για να τραβάς 2-3 φωτογραφίες από κάθε μέρος που πας; Ναι, καλά. Σίγουρα έχεις και άλλες καλές, μην ντρέπεσαι.

Από κείμενα τα πας μια χαρά, είναι αρκετά 'ζουμερά' αλλά στις φωτογραφίες....φτώχεια. Μπορούμε να βρούμε βέβαια τουριστικές από άλλους, αλλά αυτές που έχουν μια προσωπική ματιά έχουν μεγαλύτερη αξία.

Δοκίμασε και κάποιο πρόγραμμα για πανοραμικές. Αξίζει!

Ρίξε έναν οφθαλμό και στις δικές μου. Δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος, αλλά την μηχανή την έχω μονίμως ενεργοποιημένη....
Τα κείμενα θέλουν δουλίτσα ακόμα αλλά βαριέμαι να τα διορθώσω.

Anonymous said...

Besos desde Eindhoven!

vasvoe said...

πω πω πω αυτό το σαντουιτσάκι με τα καυτερά λουκανικάκια μέσα κάτι μου κάνει, κάτι μου κάνει!
μου τρέχουν τα σάλια!